Follow Us

Καλώς ήρθατε στο megaloxori.blogspot.gr, εδώ τολμάμε να σκεφτόμαστε, σκεφτόμαστε όσα γράφουμε,σεβόμαστε όσα λέγονται, κρίνουμε γιατί κρινόμαστε. Χωρίς εσάς τους αναγνώστες μας δεν θα υπήρχαμε κι εμείς! Εδώ φιλοξενούνται οι απόψεις, οι καταγγελίες, οι ειδήσεις σας. Ελπίζουμε και η ευπρέπεια και η συνείδηση. Από εσάς εξαρτάται Αν κάτι απ' αυτά που δημοσιεύονται νομίζετε οτι δεν ισχύει, ή σας θίγει, στείλτε μας τη δική σας άποψη και θα δημοσιευτεί. Στην προσπάθεια μας μπορούν να βοηθήσουν όλοι με την ελεύθερη - δημόσια έκφρασή τους! Επικοινωνία Για σχόλια, ειδήσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις, ότι θα θέλατε να αναρτήσουμε. Email :megaloxori1@yahoo.gr (και ιδιαίτερα οποιοσδήποτε ενοχλείται απο ανάρτησή μας που σίγουρα θα έγινε χωρίς σκοπιμότητα) να έρχεται σε επαφή άμεσα μαζί μας.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΧΡΥΣΑΥΓΗ



Η Χρυσαυγή είναι χωριό του νομού Τρικάλων και απέχει 10 χλμ απο την ομώνυμη πόλη.Ο πληθυσμός της Χρυσαυγής είναι 500 περίπου κάτοικοι σε μόνιμη βάση.Κύρια ασχολία των κατοίκων της είναι η αγροτική παραγωγή(κυρίως βαμβακοκαλλιεργητές).


ΜΑΓΟΥΛΑ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ:


Στη Χρυσαυγή βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές μαγούλες τησ Δυτικής Θεσσαλίας.Ένα σημαντικό "δίκτυο" μόνιμων εγκαταστάσεων, διασκορπισμένων σε όλη την έκταση της Θεσσαλίας, δημιουργήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής, αλλά και τη μετέπειτα εποχή του Χαλκού, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες των αρχαιολόγων. Οι προϊστορικοί αυτοί οικισμοί είναι γνωστοί με το όνομα "Μαγούλες" και στην ουσία πρόκειται για τεχνητά εξάρματα, γηλόφους. . 

Ορισμένες από τις πλέον γνωστές "Μαγούλες" στη Δυτική Θεσσαλία είναι η Πλατειά Μαγούλα Ζάρκου κι αυτές του Κεφαλόβρυσου, της Χρυσαυγής, του Πλατάνου, της Γελάνθης, της Αγίας Τριάδας.


ΔΗΜΟΣ ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΑΣ:


Η Χρυσαυγή αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Εστιαιώτιδας.

Ο Δήμος Εστιαιώτιδας βρίσκεται στο Νομό Τρικάλων, επί της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο Ν.Α. τμήμα του Νομού Τρικάλων. Έχει έδρα το Μεγαλοχώρι και αποτελείται από τα ακόλουθα τέσσερα (4) δημοτικά διαμερίσματα : Μεγαλοχωρίου, Λόγγου, Πατουλιάς και Χρυσαυγής.Το όνομά το προέρχεται από την αρχαία πόλη Εστιαιώτις ή Ιστιαιώτις η οποία ήταν μια από τις τέσσερις χώρες στις οποίες είχε διαιρεθεί στην αρχαιότητα η Θεσσαλία.Είναι στο σύνολό του πεδινή περιοχή και έχει ηπειρωτικό κλίμα.Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του είναι η γεωργία, η οποία είναι σε αλληλεξάρτηση με την κτηνοτροφία, δημιουργώντας έτσι μια σοβαρή σχέση στην παραγωγική δομή της περιοχής.Πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν τα τοπικά πανηγύρια που γίνονται όταν εορτάζουν οι εκκλησίες των χωριών (2 Μαΐου στο Μεγαλοχώρι και στο Λόγγο, του Αγίου Γεωργίου στην Πατουλιά και 17 Ιουλίου στη Χρυσαυγή).Τα Θεοφάνεια αναβιώνουν στο Μεγαλοχώρι τα “ Ρογκατσάρια”, ένα παλιό έθιμο που η ρίζα του χάνεται στην αρχαία Θεσσαλία, και τέλος Μαΐου αναβιώνουν τα “Κλείδωνα”.Επίσης στην πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου πρέπει να τονιστούν οι εκκλησίες των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που είναι: Στη Χρυσαυγή ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής (1860) και ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας (1876).Στο Μεγαλοχώρι ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου (1869-72) και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου (1570-72), το οποίο κτίστηκε επί Μητροπολίτη Λάρισας Ιερεμία και έχει σπουδαίες τοιχογραφίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η Δευτέρα Παρουσία ή το Μεγάλο Δικαστήριο (1,5Χ3 μέτρα).. 




Θέλεις να συμβάλλεις κι εσύ στην ενημέρωση μέσα από το megaloxori.blogspot.gr;
Γίνε κι εσύ ένας από τους ειδικούς συνεργάτες του Blog μας -
στείλε μας απόψεις, σχόλια, ο,τιδήποτε σού τράβηξε την προσοχή, σε έκανε να αναρωτηθείς ή να εξοργιστείς,
και πιστεύεις ότι αξίζει να το δημοσιεύσουμε. Φωτογράφησέ το, γράψε γι αυτό, και στείλε μας email με το υλικό
και τα στοιχεία σου.
Επικοινωνία με το megaloxori.blogspot.gr:

e-mail:
megaloxori1@yahoo.gr

ή στείλε sms στο:
https://www.facebook.com/megaloxori